Vrelo Grze

Post Reply
master037
Site Admin
Posts: 9
Joined: 20 Sep 2021, 14:17

Vrelo Grze

Post by master037 »

Vrelo Grze je izletište kod Paraćina koje je do skoro bilo posećeno uglavnom od strane lokalnog stanovništa, ali zbog svoje lepote sve više privlači posetioce iz cele Srbije. Izletište Grza se nalazi 18 km od Paraćina.
Reka Grza izvire u podnožju planine Južni Kučaj, a duga je 23km. Vrelo Grze je izuzetne lepote, a reka stvara i dva jezerceta plavo-zelene boje i kristalno čiste vode.
Grza je poznata i kao raj za pecanje jer je izuzetno bogata potočnom i kalifornijskom pastrmkom.
U blizini se nalazi i manastir Lešje koji takođe možete posetiti ako se odlučite za jednodnevni izlet.
Izletište Grze je udaljeno 18 km od Paraćina, a do njega dolazite kada krenete putem ka Zaječaru. Videćete putokaze za Grzu kao i za hotel i restoran Koliba, koji se nalazi na početku puta ka izletištu. Od Beograda je udaljena 177 km a od Niša 98 km.
Od restorana Koliba možete nastaviti još par kilometara autom ili krenuti pešice. Put vas vodi uz reku Grzu, staze su uređene i postavljene su informativne table. Nailazite na prvo tzv. Donje jezero čije će vas boje ostaviti bez daha. Po lepom vremenu, jezero predstavlja spektar najlepših nijansi plave i zelene. Pored jezerceta postoje i klupe, ‘pečurke’ za odmor i prostor za roštiljanje. U nastavku staze ubrzo dolazite i do Gornjeg jezera.

Na kraju prijatne šetnje, dolazite i do samog vrela Grze. Slapovi i žubor vode stvaraju savršen ambijent. Najbogatiji vodom je u proleće, ali u koje god doba godine ga posetite, dočekaće vas prelepi prizor. Tu takođe postoje klupe za odmor i prostor za piknik.

Od izletišta Grza postoje i dve pešačke staze ka dva vidikovca. Staze su srednje težine i dobro obeležene, a sve vreme idete kroz šumu. Uspon do vidikovca traje oko 30 minuta.

Na putu ka vidikovcima možete napraviti pauzu kod ‘Izvora ispod bukve’ i osvežiti se hladnom izvorskom vodom.
Tekst preuzet sa stranice: https://kompaskazesrbija.rs/izletiste-grza/


Image Image Image
Post Reply
cron